Laaggradige ontsteking?

Laaggradige ontstekingen? Nooit van gehoord.

Iedereen heeft wel eens een acute ontsteking gehad. Bij deze ontsteking horen allerlei symptomen zoals roodheid, de plek voelt warm aan, je hebt koorts en pijn op de ontstoken plek. Dit is een goede oplossing van je lichaam om de ontsteking op te lossen. Werkt dat bij een stille ontsteking hetzelfde?

Wat is een stille ontsteking?

Zoals gezegd horen bij een acute ontsteking allerlei symptomen. Het lastige van een laaggradige of stille ontsteking is dat je het niet voelt, ziet of opmerkt. Een laaggradige ontsteking houdt zich vaak verborgen. Vandaar: een stille ontsteking. Het immuunsysteem “slaat wel aan”, maar de prikkel is niet sterk genoeg om de klassieke symptomen te geven. In plaats daarvan verspreidt de ontsteking zich via het bloed in het lichaam.

Chronische ontstekingen

Bij een laaggradige ontsteking is sprake van een chronische ontsteking. Het immuunsysteem is continu actief, maar op zo’n laag niveau dat er geen klassieke ontstekingsverschijnselen optreden. Deze ontstekingen zijn nauwelijks meetbaar in het bloed en het kost je veel energie. Het veroorzaakt schade aan weefsels en er is een vermoeden dat laaggradige ontstekingen lipoedeem verergeren.
Laaggradige ontsteking worden door verschillende factoren veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een westers voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, vruchtensappen/ frisdranken, margarine, vleeswaren en weinig groente, fruit en vis. Maar ook door chronische stress en een slechte slaapkwaliteit. (slaap verbeteren).

Wat merk je ervan?

In het begin merk je er nauwelijks iets van dat het immuunsysteem continu licht geactiveerd is. Meestal zijn er lichte symptomen aanwezig die men als ‘normaal’ beschouwt. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, geen zin om te bewegen of te sporten, stemmingswisselingen, sociaal terugtrekgedrag en een verminderd libido. Na verloop van tijd zullen laaggradige ontsteking klachten geven zoals pijn in de gewrichten, geen energie hebben, schildklier klachten en zelfs welvaartziekten.

Elke keer als je iets eet, is je immuunsysteem gealarmeerd, want daar kan mogelijk iets bijzitten wat schadelijk kan zijn voor het lichaam. Door je lichaam rust te geven van mogelijke dreigingen die binnenkomen door voedsel, geef je je lichaam de ruimte om laaggradige ontstekingen op te ruimen. Kritisch naar je levensstijl kijken is ook een goed idee. Door weer het voedsel te gaan eten waar onze genen op aangepast zijn, kun je laaggradige ontstekingen verminderen. Dus minder bewerkt voedsel uit pakjes en zakjes maar lekker veel groente, noten, zaden en eiwitten uit af en toe een stukje vlees, vis of natuurlijke vleesvervangers als peulvruchten. Ook het gebruik van ontstekingsremmende kruiden werkt ondersteunend.

Wat kan je er aan doen?

Door jouw levensstijl breed aan te pakken: voeding (die bij jou past), beweging/sporten en op een goede manier met stress om te gaan geef je de laaggradige ontstekingen veel minder kans.

Hoe sta jij er voor?

Voor tips klik hier

3 reacties

  1. Goh… wat een herkenning. Ik heb zelfs met een geperforeerde blindedarm op de operatietafel gelegen zonder dat er ontstekingswaarden geconstateerd werden. Al jaren een traagwerkende schildklier en dus onlangs de diagnose lipoedeem gekregen.

    1. hey Monique

      Jeetje dat was schrikken vermoed ik. Alles weer oké wat dat betreft? Wat doe je nu qua voeding Monique?
      Gezonde groet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!