Welke therapieën zijn er voor lipoedeem?

Er zijn verschillende mogelijk heden om de huid bij lipoedeem te verbeteren en de lipoedeem zelf zoveel mogelijk onder controle te houden. De behandeling is nooit één behandeling op zich maar een combinatie van meerdere therapieën. Mijn ervaring hierin is dat leefstijl hierin een heel belangrijk onderdeel is.

Welke therapieën zijn er?

  • leefstijl
  • manuele lymfedrainage
  • compressie kousen
  • endermologie
  • quadrivas
  • compressie kousen
  • liposuctie

Leefstijl

Met leefstijl wordt bedoeld dat je door middel van voeding beweging/sporten en stress/mindset een leefstijl op te bouwen die bij jou past. Ik ga hier niet dieper op in want daar is zoveel over te vertellen en wordt de blog van hier tot Tokio. Hou vooral de berichten in de gaten die ik hier wekelijks over schrijf in de vorm van tips, wisje dat…. en quotes.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een behandeling die door middel van speciale handgrepen zorgt voor de afvoer van overtollig lymfevocht wanneer het lichaam dit zelf niet optimaal of niet meer kan. Dit kan ook gedaan worden d.m.v. een lymfapress dan wordt het niet manueel gedaan. Het beste resultaat behoud je met het tek’s. Een lymfapress is bij sommige zorgverzekeraars aan te vragen. Vaak komt deze behandeling voor vergoeding in aanmerking

Wat zijn tek’s

Steunkousen of ook wel tek(therapeutisch elastische kousen, worden bij lipoedeem veel gedragen zeker als er een lymfoedeem component bij aanwezig is. Zij stimuleren de “kuitpomp” het teveel aan lymfevocht en afvalstoffen beter af te voeren. Waardoor de huid veel minder gespannen aanvoelt. Bij alleen lipoedeem kunnen zij ook effect hebben, en worden vaak aangeraden om het verergeren te verminderen. Zij worden wel vaak zeker in het begin als pijnlijk ervaren. Advies langzaam opbouwen. Je hebt recht op 2 paar per jaar. Vallen wel onder het eigen risico.

Endermologie

Endermologie is een therapie die wordt uitgevoerd met een LPG-apparaat. Door de zuigende werking van het apparaat wordt de huid gladder en steviger en worden onregelmatigheden minder zichtbaar. Endermologie betekent letterlijk “door de huid”. Het is dan ook een praktisch pijnloze behandelingsmethode om de huid en het onderhuidse weefsel te behandelen. Wordt niet bij iedere verzekering vergoed.

Quadrivas

Therapie is een zeer intensieve massagetherapie die ingezet wordt om het zelf herstellende vermogen in de verschillende weefsellagen over het hele lichaam, respectievelijk de huid, het onderhuids bindweefsel, de spieren, bloedvaten, lymfeklieren/vaten en zelfs het botvlies te activeren en al deze weefsellagen (weer) gezond te maken. De methode werkt activerend, afslankend en bloeddruk- verlagend. Deze massage gaat een stuk dieper dan de lymfedrainage. Het schijn een veel belovende therapie te zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Deze therapie wordt niet vergoed.

Bellicon

De Bellicon is een trampoline die heel veel spieren, namelijk 638 stuks, aan het werk zet. Je kunt er een complete workout op doen. Het is goed voor eigenlijk iedereen maar speciaal voor de mensen met lipoedeem, dit komt omdat het lymfsysteem aan het werk gezet wordt en zo minder ophoping van eiwitten krijgt, en de belasting voor het lichaam minimaal is. De elastieken van de Bellicon veren mee, je lichaam krijgt dus geen “klappen” te verduren. Je traint je kracht, conditie, flexibiliteit, balans, en het verminderd de stress. 5 minuten bouncen per dag geeft al verbetering! Wordt niet vergoed.

Sporten, bewegen en training

Het in beweging blijven bij lipoedeem is heel belangrijk. Dit om de spieren en bindweefsel zo sterk mogelijk te houden. Met beweging wordt bedoeld wandelen, zwemmen op rustig tempo en fietsen. Eigenlijk doet beweging de hartslag niet tot nauwelijks verhogen bij een normale conditie.

Sporten is intensiever en verhoogd de hartslag, zoals hardlopen, wielrennen, fitness, lichte krachttraining enz, enz. Training is het zwaarste om te doen, dit vraagt iets meer dan een basis conditie zoals Tabata, Hitt-training, circuit training en krachttraining, Biocircuit, er zullen er best meer zijn. Hormonaal is dit het beste om te doen. Door te trainen geef je je lichaam een signaal om te verbeteren waardoor je meer spieren krijgt. En bij meer spiermassa heb je een betere vetverbranding.

Liposuctie

Liposuctie is het wegzuigen van vet zodat het lichaam meer in proportie komt. Er wordt naast betere contouren vaak ook minder pijn ervaren en je kunt makkelijker lopen. Het belangrijke is denk ik dat het zelfvertrouwen een boost krijgt en je je meer vrouw voelt. Helaas wordt deze behandeling niet vergoed en is een hele investering! Soms is er een vergoeding mogelijk via de belasting.

Zijn de alle behandelingen?

Nee, de bekendste behandeling zijn in deze blog benoemd. Dit zullen zeker niet de enige zijn. Ga vooral opzoek naar wat bij jou past. Belangrijk is dat je in combinatie met een behandeling zorgt voor een gezonde lijfstijl

Welke behandeling doe jij?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!