De overgang en lipoedeem

In de week van de overgang wil ik graag de aandacht vestigen op het hebben van lipoedeem tijdens de overgang. De overgang geeft regelmatig meer klachten van lipoedeem. Wat kan je nu wel en wat kan je beter niet doen, zodat je een betere balans behoudt?

Wat is de overgang?

De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert. Inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. Soms kan de overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren. De menopauze is alleen de laatste menstruatie. Hiermee wordt dus een moment bedoeld.

De overgang en lipoedeem

De overgang zorgt voor een daling van de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor wordt de balans in je hormoonhuishouding verstoord met allerlei lichamelijke klachten van dien. Lipoedeem en overgang elkaar lijken elkaar te versterken. Veel vrouwen ervaren meer klachten wanneer zij in de overgang komen van lipoedeem. Zoals :

  • dikker worden op de buik, billen en bovenbenen
  • meer pijn
  • ervaren meer stress
  • minder goed slapen

De basis hormoonfafactor voeding kan al veel effect hebben. Zoals voeding die rijk is aan groenten (liefst 500 gram), vis, ei, noten, zaden, blauwe bessen en olijfolie. Het beste is de olie niet te hoog verhitten, daar de olie snel ‘verbrand’ en dit geeft laag gradige onstekingen. Daarbij is het ook belangrijk dat je voldoende drink om je afvalstoffen zogoed mogelijk af te kunnen voren. Het is belangrijk dat oestrogeen via een gunstige route afgebroken wordt in de lever. Hierbij kan een grote portie groenten helpen en regelmatig koolsoorten op het menu zoals broccoli. In koolsoorten zit het stofje DIM en indol-3-carbinol (ook als supplement inzetbaar) wat de afbraak ondersteund.

Zorg voor een stabiele bloedsuiker om stemmingswisselingen te voorkomen of verminderen. Laat suiker en koolhydraatrijke voeding zo veel mogelijk staan, omdat dit de bloedsuikerspiegel strek verhoogd.

Zorg voor een goede darmwerking door uit te zoeken welke voeding je goed kun verteren/verdragen, omdat dit zorgt voor minder laaggradige ontstekingen.en dus een betere gezondheid.

Naast de voeding is ook de reductie van stress ontzettend belangrijk, omdat stress de klchten van lipoedeem en de overgang verergeren.

Slecht slapen tijdens de overgang komt mede omdat minder oestrogeen, minder melatonine betekent en laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen. Daarnaast kun je slechter in slaap komen door het meer transpireren en vaker ervaren van opvliegers. Maak gebruik van natuurlijke stoffen voor je beddengoed en nachtkleding, omdat je in deze stoffen veel minder zweet.


Hoe ervaar jij de overgang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!