Op vakantie met lipoedeem naar (extra) warme landen

Op vakantie met lipoedeem naar (extra) warme landen

Ben je van plan naar een warm land te gaan? Zon, strand en zee? Of misschien zelfs een tropisch eiland. Bereid je dan wel voor. Hoe dat lees je in deze blog.

Bereid je je voor en waar moet je aandenken?

Wanneer je Lipoedeem hebt is het nog belangrijker om je goed voor te bereiden. Je inlezen in het land(en) waar je naar toe gaat is belangrijk zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan. Dit zijn zaken waar je van te voren over na moet denken

Enkele zaken waar je aan moet denken

 • Sta stil bij eventuele inentingen, die worden vaak enige tijd voor je vertrek gegeven.

 • Draag kleding die comfortabel en niet strak zit, zeker wanneer je gaat vliegen. Denk aan je compressie kousen zodat je benen niet opzwellen tijdens de reis.

 • Draag meerdere laagjes kleding wanneer het fris is op je vertrekdag. Je kunt makkelijker wat uit trekken als je het warm krijgt.

 • Naar de (sub) tropen wordt gereisd met een vliegtuig zorg er voor dat je zo bekwaam mogelijk zit en genoeg beenruimte hebt. Probeer een een stoel te boeken in een rij van twee i.p.v. 3 of 4. Dit levert meer beenruimte en bewegingsvrijheid op.

 • Drink genoeg, het liefst water. Zorg dat je genoeg water bij je hebt tijdens de reis.

 • Loop regelmatig op en neer in het vliegtuig en doe oefeningen met je voeten zodat de lymfvaten en de bloedsomloop gestimuleerd worden.

 • Lees je in of er veel muggen zijn zodat je je kunt voorbereiden welke anti muggenmiddel je mee moet nemen. Vaak moet je je zowel overdag als ‘s avonds insmeren!

 • Hoge zonnebrand factor, in ieder geval hoger dan je gewend bent om thuis te gebruiken.

Middelen tegen reisziekte, diarree en uitdroging. Wanneer je medicatie gebruik zorg voor een medicatiepaspoort en neem altijd meer mee dan je nodig hebt. Wanneer je snel allergisch bent een cream of pillen voor allergie bestrijding en een cortisone cream voor eventueel wondroos, zodat je gelijk kunt behandelen. Ik adviseer je wel naar een arts te gaan wanneer je wond roos krijgt!

Het weer in warme landen 

Wanneer je naar een warm land gaat is het verstandig dat je goed passende kousen draagt, zeker voor de benen. Als je naar een subtropisch land gaat is de luchtvochtigheidsgraad hoger en willen de benen en armen opzetten. Dit geeft extra ongemak en pijn. Dit voorkom je door de kousen te dragen ook al is het warm. De armen zijn er iets minder gevoelig voor en die kan je makkelijker koel houden door er water overheen te laten lopen. Dit kan je ook doen met de benen door een sprayflesje te vullen en de kousen een beetje vocht te maken. Ook het reizen per auto is het belangrijk dat je loszittende kleding draagt. Stop geregeld om de benen te strekken en de bloedsomloop te stimuleren. 

Let op wanneer je in de zon gaat zitten. Blijf zo wie zo tussen 11.00 en 15.00 uit de zon, want dan is het het warmst.  Draag een hoed of een pet ter bescherming van je hoofd (oververhitting). Wat ook belangrijk is pas je aan het het tempo van de locals! Zij doen niet voor niets alles in een lager tempo dan wij gewend zijn. Voel je dat je even moet rusten doe dat dan ook!

                                                                                         

Het water uit de kraan is vaak niet te drinken. Overal zijn flesjes water te koop. Let er wel op dat de flesjes geseald zijn, zo weet je zeker dat je het water veilig kunt drinken. Laat een plasticflesje niet in de zon staan. Dit kan bepaalde stoffen uit het plastic in je water lekken. Over het algemeen is het voedsel goed. Let er wel op dat het goed door bakken is en groente met goed water afgespoeld worden. Tip ga eten in een restaurant waar het redelijk druk is, er opgeruimd en schoon uitziet en een mengelmoes van locals en toeristen.

Drink niet te koud water ook niet als je het heel warm hebt, dat vinden je darmen niet zo fijn. Het gevolg is vaak diarree en daar zit je tijdens de vakantie helemaal niet op te wachten!

Als laatste maar zeker niet onbelangrijk zorg dat je genoeg drinkt! Wanneer je dorst krijgt ben je al aan het uitdrogen!

Bescherming tegen de zon

Welke bescherming je nodig hebt hangt van vele factoren af. Een globaal advies is minimaal factor 30 te gebruiken, mocht je snel verbranden is het beter om factor 50 te gebruiken. Smeer je meerdere malen per dag in! Ook al ga je niet naar het strand of het zwembad. Net zo belangrijk als zonnebrandproducten, zijn de producten die je gebruikt na het zonnen. Hier kan je een body- lotion en/of een aftersun voor gebruiken die goed hydrateert. 

Laat het goed in de huid trekken voor je je kousen aantrekt. Het dragen van een dunne blouse is in het begin zeker geen overbodige luxe als bescherming tegen de zon.

Welke kleding en schoenen?

In de (sub) tropen is het belangrijk dat je lekker zittende en luchtige kleding draagt die ademt. Zo heb je de minste kans dat je oververhit raakt. Mijn ervaring is dat linnen of katoen het beste is.
De schoenen die je meeneemt hangt natuurlijk grotendeels af wat je in je vakantie gaat doen. Een paar goed zittende open schoenen (sandalen) zijn toch wel een must. De stoepen en straten zijn vaak van mindere kwaliteit dan hier in het westen. En natuurlijk een slipper voor het strand of zwembad, één waarbij het niet erg is dat ze nat worden. Dit in verband met eventuele bacteriën groei. Neem een paar reserve schoenen mee zodat kunt wisselen en de schoen die je niet draagt eens goed kan luchten. Heb je een actieve vakantie dan is een stevige dichte schoen aan te bevelen. De sokken die je draagt kunnen het beste van katoen zijn. Dit levert de minste zweetvoeten op en minder kans op het kapot lopen van je voeten. Brengt mij op een punt waar weinig mensen aan denken. Controleer IEDERE dag je voeten op eventuele blaren en wondjes! De hygiëne op straat is in de (sub) tropen toch minder dan hier. Zo kan je op tijd ingrijpen als het nodig is. En natuurlijk vergeet je steunkousen niet! Zeer belangrijk bij warm weer!

Zijn er muggen in het gebied waar jij naar toe gaat?

Zoek thuis uit welke middelen je het beste kunt gebruiken en welke muggen er veel voorkomen in het land(en) waar je naar toe gaat. Vaak wordt er geadviseerd om spray te gebruiken met Deet. Het is echter niet nodig om een hoge concentratie Deet te gebruiken want dat werk niet beter dan een lager percentage. Het schijnt wel langer te werken maar is wel giftiger voor je. Je huid is je grootste orgaan, wees daar zuinig op! Je kan vaak ook lokale middelen kopen die goed werken en stukken goedkoper zijn. Ik zelf heb een mengel gemaakt van essentiële oliën en dat werkt goed. Draag in de avond het liefst een lange broek en een blouse met lange mouwen, zo maak je dan kans dat je gestoken wordt weer kleiner. Ben je toch gestoken gebruik dan een anti histamine crème, die helpt tegen de jeuk en zorgt er voor dat de extra histamine die aan gemaakt wordt sneller het lichaam verlaat. Verander een muggenbult, of doet hij pijn, of je wordt ziek, ga naar een dokter of als je het niet vertrouwd naar een ziekenhuis om te laten beoordelen wat er aan de hand is. Beslist niet mee door blijven lopen!

Extra voorzorgsmaatregelen om mee te nemen

 • Een kaartje met de tekst dat je Lipoedeem hebt en eventueel dat je ergens allergisch voor bent. In Engels en als het kan in de taal van het land. Zet de website van Nl Netwerk erbij zodat men informatie over Lipoedeem op kan zoeken

 • Ontsmettingsmiddelen voor wondjes en handen

 • Middel tegen verstopping, diarree, uitdroging en reisziekte

Bij lipoedeem moet je met meer zaken rekening houden. Dit voorkomt onverwachte moeilijkheden. Het vergt een goede voorbereiding. Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb, als laatste wil ik zeggen GENIET vooral van je vakantie! En kom gezond weer terug

Wat neem jij mee uit de blog?

.

 

Wil je meer lezen? Klik hier

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!