November de hormonen in balans maand

De hormonen in balans maand deel 1

Je hormoonhuishouding is belangrijk voor het functioneren van je lichaam. Als hormonen niet in balans zijn, ben jij dat ook niet. Maar hoe komt het dat je hormonen uit balans zijn?

Er zijn 8 belangrijke factoren die zorgen dat je hormonen uit balans raken. Ik zal iedere week in november 2 factoren geven, hier de eerste 2.

1: Jouw cellen worden ‘doof’ voor hormonen

Het woord hormoon is afgeleid van het Griekse woord ‘hormao’, wat ‘in beweging zetten’ betekent. Een hormoon kan een cel ‘in beweging zetten’ als deze celreceptoren bevat waar het hormoon op past. Een hormoon kan je vergelijken met een sleutel en de receptor met een slot. Als een hormoon niet op de receptor past, zal dit hormoon de cel niet in werking zetten. Bevat de cel wel de passende receptoren, dan heeft het bijbehorende hormoon direct effect. Dankzij dit systeem van hormonen en bijpassende receptoren kan via het hormonale systeem nauwkeurig worden bepaald welke cellen en processen worden geactiveerd. Als receptoren jaar in jaar uit een overvloed aan hormonen op zich af krijgen, worden ze daar steeds ongevoeliger voor. De sleutel past als het ware steeds minder goed op het slot omdat dit is gaan slijten.

2. De hormonen remmen het basaalmetabolisme

Je verbrandt niet alleen calorieën als je een rondje hardloopt, maar ook als je zit op de bank hangt en ’s nachts ligt te slapen. Heel belangrijk om te beseffen is dat het merendeel van het energieverbruik van het lichaam voor rekening komt van het ‘basaalmetabolisme’. Dit is het energieverbruik in rust. Deze energie wordt gebruikt voor onder andere de ademhaling, de hartslag en de spijsvertering. Het basaalmetabolisme wordt gestuurd door jouw hormonen. En omdat de hormonen bij de meeste mensen uit balans raken, raakt ook het basaalmetabolisme uit balans.

Door een levensstijl te volgen die bij jou past kan je je hormonen in balans houden.

Zijn jou hormonen uit balans?

De hormonen in balans maand deel 2

Er zijn 8 belangrijke factoren die zorgen dat je hormonen uit balans raken. Ik zal iedere week in november 2 factoren geven. Deze week nummer 3 en 4.

3: Je krijgt minder hormonen in de actieve vorm.

Een groot deel van de hormonen die vanuit de klieren in het bloed terechtkomt, wordt aan transporteiwitten vastgeklonken. Deze hormonen in ‘gebonden vorm’ passen niet meer op de bijpassende receptoren en zijn onwerkzaam. Een ander deel van de hormonen blijft ongebonden in het bloed circuleren. Deze hormonen in ‘vrije’ vorm passen wel op de bijbehorende receptoren en zijn dus wel werkzaam. Het is zaak om voldoende hormonen in ‘vrije vorm’ in omloop te hebben. Maar bij veel mensen zorgt een overvloed aan transporteiwitten ervoor dat er maar weinig hormonen ‘in vrije vorm’ overblijven.

4: De hormoonproductie gaat omlaag.

Ook jouw klieren en hormoonproducerende weefsels zijn aan slijtage onderhevig en verouderen. Het gevolg is dat ze steeds minder hormonen kunnen afscheiden. Bij de ene klier gaat de productiviteit sneller achteruit dan bij de andere.

Je kan door middel van een leefstijl te kiezen die goed is voor jou lichaam je hormonen in balans houden.

Ben jij in balans, maar je hormonen niet?

De hormonen in balans maand deel 3

Er zijn 8 belangrijke factoren die zorgen dat je hormonen uit balans raken. Ik zal iedere week in november 2 factoren geven. Komende week nummer 5 en 6. Nieuwsgierig?

5: De hormonen raken onderling uit balans

Alle hormonen werken samen en oefenen invloed op elkaar uit in een nauwgezet onderling evenwicht. De stijging van Testosteron zorgt er bijvoorbeeld voor dat er ook meer schildklierhormoon wordt aangemaakt. Wordt jouw testosteron productie minder, dan komt ook jouw schildklierhormoon in het gedrang. Het hormoon DHEA zorgt ervoor dat er niet te veel van het stresshormoon cortisol wordt geproduceerd. De productie van DHEA loopt echter snel terug bij het ouder worden, waardoor er in verhouding te veel cortisol wordt aangemaakt. Zo raken steeds meer hormonen onderling uit balans.

6: Jouw lever werkt niet goed

Hormonen worden na bewezen diensten afgebroken door jouw lever. Werkt de lever niet meer goed, dan kunnen er dus te veel hormonen of hormonale afvalproducten in jouw bloed blijven circuleren. Bij de meeste mensen gaat de lever achteruit, onder meer door het gebruik van alcohol, tabak en medicijnen.

Is bij jou alles oke?

De hormonen in balans maand deel 4

Er zijn 8 belangrijke factoren die zorgen dat je hormonen uit balans raken. Ik zal iedere week in november 2 factoren geven. Deze week alweer de laatste 2. Kijk je mee?

7: Er wordt te veel testosteron in oestrogeen omgezet

Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron in hun bloed en voor beide geslachten is dit hormoon belangrijk voor de spieropbouw en de vetverbranding. In vet zit echter een stofje – aromatase genaamd – dat testosteron omzet in oestrogeen. Op zichzelf is dit een gunstig en noodzakelijk proces, maar als je te veel vetcellen krijgt, wordt er te veel testosteron in oestrogeen omgezet. Zo ontstaat er bij dikke mensen al snel een tekort aan testosteron en een overschot aan oestrogeen. In dat geval krijgt oestrogeen dikmakende eigenschappen.

8: Er kunnen niet-lichaamseigen stoffen in het lichaam terecht komen die zich gedragen als hormonen

Voeding bevat van nature stoffen die op hormonen lijken: fyto-oes­trogenen. Fyto-oestrogenen zitten bijvoorbeeld in hop(bier) en soja. Ze hebben een zwakkere werking dan ons lichaamseigen oestrogeen, maar hebben wel invloed. Deze fyto-oestrogenen hebben overigens lang niet altijd een negatief effect op de hormonale balans en vrouwen­klachten, maar kunnen in sommige gevallen ook als remedie gebruikt worden.

  • Chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen of stoffen uit plastics (PET-flessen bijvoorbeeld) en kunststoffen kunnen een oestrogene werking hebben. Dit worden xeno-oestrogenen genoemd; de werking is vaak nog sterker dan van ons lichaamseigen oestrogeen.
  • Niet-hormonale medicijnen kunnen invloed hebben op hormo­nen. Dit kan het hormonale evenwicht verstoren. Zo kunnen bijvoor­beeld cholesterolverlagende medicijnen de aanmaak van geslachtshor­monen verminderen.

Door een levensstijl te creëren die bij jou past kan je je hormonen in balans brengen.

Breng jij je hormonen in balans?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!