Volgens mij ben jij dit

21 jaar geleden krijg ik een brief van mijn moeder met een artikel uit de Libelle over een vrouw met lipoedeem. Mijn moeder herkende mij daar in en zei: ‘Ilse volgens mij ben jij dit’ zo begon ik het interview wat ik gaf aan het blad voor huidzorg.

Je hebt last van je lichaam, last van je huid. Het voelt bobbelig en het doet pijn. Je bent snel moe en heb zware benen. Het lijkt op van alles en ook weer op niets. Stel je je aan of is er echt iets anders aan jouw lichaam?

Éénentwintig jaar geleden slaat mijn moeder de Libelle open en las een verhaal over een vrouw met lipoedeem. Zij liet het artikel aan mij zien. Ze zei: ‘Ilse, volgens mijn ben jij dit’ Zo begin ik mijn verhaal. Mijn hele verhaal begon veel eerder, maar was door het gebrek aan kennis over lipoedeem niet te duiden. Zoals dat bij zoveel vrouwen met lipoedeem het geval is. Hoewel er nog steeds veel onduidelijk is over lipoedeem, wint de bekendheid terrein en daarmee ook de mogelijkheden voor hulp, ondersteuning en zelfmanagement voor lipoedeem lotgenoten. Niet in de laatste plaatst door de inspanningen van mij zelf.

Op onderzoek


Nadat ik mezelf herkende in het artikel ben ik begonnen me te verdiepen in lipoedeem. Het werd mij al snel duidelijk dit dit een huidprobleem is en door dit spoor te volgen kwam in via de Nederlandse vereniging voor huidtherapeuten bij een huidtherapeut in mijn buurt terecht. Die herkent direct de uiterlijke kenmerken en start een behandeling. Dit brengt me verlichting, echter na verloop van tijd is er geen verdere vooruitgang meer. Zwachtelen brengt nog wat verbetering, de huid wordt wat egaler en de fibrose iets minder.
Na de een liposuctie was ik dolblij met de in mijn ogen ‘slanke benen’. Voor toen een verbetering, maar mijn armen bleven groeien, wat ik ook deed. Ik sportte mij het snot voor de ogen, toen niet wetend dat dit voor lipoedeem niet altijd een goed idee is. Voor mij werd het te veel , ik stortte mede daardoor volledig in en kon niets meer.

Hormoonfactor


Nog steeds op zoek stuit ik op informatie over de Hormoonfactor en ben ik een traject gaan volgen. Er gaat een wereld voor mij open. Het traject richt zich op voeding, training en stressmanagement. Deze aanpak heeft mij fysiek, maar ook mentaal geholpen. Ik knap op , val af en wordt zowel lichamelijk als geestelijk een betere versie van mezelf. Ik heb hierdoor kracht en vertrouwen terug gekregen. Ik kan weer in mezelf geloven en sta vol in het leven!

Met de focus op wat wel kan ben ik de opleiding Trainer Hormoonfactor gaan volgen en help nu al 5 jaar vrouwen balans te vinden in lichaam en geest. Als Trainer Hormoonfactor kijk ik naar de disbalans die er is in de hormonen. Bij lipoedeem is er vaak een disbalans in oestrogeen, progesteron, testosteron en schildklier-hormoon. Cortisol speelt ook een rol. De schildklier is dan niet naar medische maatstaven vertraagd, maar werkt niet optimaal.

Met voeding kun je hier veel aan doen. Veel mensen ervaren chronische stress en zeker bij lipoedeem patiënten die nog zoekende zijn kunnen daar veel last van hebben. Door deze stress te adresseren kun je veel winst behalen. Dit is een belangrijk onderdeel binnen het programma wat ik bied.

Kracht en voldoening

Ik sta nu veel sterker in mijn schoenen dan ooit te voren. Dat komt niet alleen door de winst die ik zelf geboekt heb maar ook door de ‘missie’ die ik uitdraag.

Ik zelf heb ook nog steeds een coach, waarmee ik kan reflecteren op mijn eigen ontwikkeling. Dat is fijn voor mezelf en ik leer er ook veel wat ik weer in mijn coaching kan gebruiken.

Het traject is maatwerk voor iedereen, afgestemd op jouw behoefte. Dat start met een uitgebreide vragenlijs. Uit de antwoorden blijkt welke hormonen uit balans zijn en met het programma dat langs voeding, training en stressmanagement voert, werk je aan je herstel van de balans. Naast gewichtsverlies, de ultieme wens van de meeste vrouwen met lipoedeem is er ook veel emotionele winst te behalen.

Een garantie kan ik niet geven maar daar gaan we wel voor. Je kan het leven beter aan en je ervaart meer zelfvertrouwen, kortom je zit beter in je vel.

Blij met zoals ik nu ben Praktijk Evenwicht

Voor mij is het belangrijkste dat ik heb geleerd mezelf te accepteren. Lipoedeem hoort daarbij. Ik hou er rekening mee, maar de focus ligt op wat er allemaal nog wel kan.

Wil jij dit ook?Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!