Leren leven met lipoedeem?

Afvallen goed advies?

Je komt bij de dokter en vertelt dat je bijna niet kunt afvallen, pijn hebt in je armen of benen. Grote kans dat je dokter niet direct aan lipoedeem denkt. Vaak wordt er dan gezegd dat je minder moet eten waardoor je vanzelf wel afvalt. Als de arts dan hoort dat je al bijna niks eet en er verder geen andere aandoeningen uitkomen, wordt er vaak gezegd: “leer er maar mee leven”.

Hormonen bepalen alles

Herkenbaar? Je bent niet de eerste…

Je hormonen bepalen alles en werken samen. Zij bepalen hoe je slaapt, hoe je je voelt en hoe fit je bent. Hoe je vet opslaat en waar. Handig om te weten bij lipoedeem, waar je toch al op de verkeerde plaatsen vet opslaat. Als je weet hoe dit werkt, dan kun je hier ook op de juiste manier mee omgaan.

Wanneer de hormonen uit balans zijn geeft dit buiten de klachten van lipoedeem ook klachten als buikpijn, opgeblazen gevoel/buik, hoofdpijn, obstipatie of diarree en nog veel meer klachten. Herken je je in deze klachten dan zou het zo maar kunnen zijn dat je hormonen uit balans zijn.

Wat kan je daar aan doen?

Met een gezonde leefstijl zoals de hormoonfactor, die dicht bij de natuur ligt, en door een aantal simpele aanpassingen kan je jouw lipoedeem in toom houden en veel minder klachten ervaren. En komen je hormonen beter in balans, waardoor je meer vertrouwen in je lichaam krijgt.

Dat voeding effect kan hebben op je klachten weten de meeste mensen wel. Er is meer wat meespeelt. De grootste uitdaging ligt vaak in de combinatie tussen de leefstijlvlakken: voeding, beweging en stress.

Ik geef je 3 belangrijke tips mee. Je krijgt snel resultaat zodat het je motivatie geeft om door te gaan en niet terug te vallen in je oude gewoontes.

1. Eet veel verse en onbewerkte natuurproducten

In de supermarkt zijn veel valkuilen en producten die schreeuwen om aandacht. Het één nog mooier dan de ander. Valstrikken. Je ziet er producten met gezondheidsclaims die niet kloppen. Zo zie je er artikelen met het keurmerk ‘Verantwoorde voeding’ terwijl ze gewoon slecht voor jouw gezondheid zijn.

Sommige light producten krijgen bijvoorbeeld een keurmerk vanwege calorieverlaging, hoewel ze juist meer suiker en koolhydraten bevatten dan het originele product. Neem de normale pindakaas en de light versie: de light versie bevat minder vet en calorieën maar meer dan driemaal zoveel koolhydraten!

De groente afdeling is één van de weinige plekken in de supermarkt waar nog echte, gezonde voeding te vinden is, waardoor je hormonen niet uit balans gaan. Verse groente en fruit zoals appels, zwarte bessen, grapefruit, broccoli, tomaten, courgettes en wortels, dit is voeding waar niets aan ‘geknutseld’ is door de laboranten van de voedingsindustrie. Verse groente kan onbeperkt gegeten worden.

2 . Verminder stress

Doe vooral dingen die je energie geven.

De factor stress wordt vaak over het hoofd gezien. Ik hoor vaak “Stress overkomt je en daar kun je niks aan doen.” Dit klopt niet altijd. Als stress minder wordt en positiever van aard, worden je hormonen blij. Bij langdurige chronische stress zorgt de permanent verhoogde cortisol productie ervoor dat de lichaamscellen ongevoeliger worden voor cortisol.

In reactie daarop wordt er nog meer cortisol aangemaakt, waardoor de receptoren nog ongevoeliger worden. Zo beland je in een vicieuze cirkel waardoor je steeds minder goed op stress kunt reageren en zelfs in een burn-out terecht kunt komen!

Door stress te verminderen en leuke dingen te gaan doen, kun je dit voorkomen.

3 . Anders bewegen

Met lipoedeem is het belangrijk dat je sport en in beweging blijft. Maar wel op jouw niveau!
Naar de sportschool gaan met als doel zoveel mogelijk calorieën verbranden, is eigenlijk zinloos.

Waarom?

  1. Je verbrandt tijdens een lange, zware cardiosessie te weinig om echt af te vallen.
  2. Je verbrandt niet alleen vet, maar ook spieren.
  3. Je verstoort de hormonen die jou juist slank moeten houden (resultaat: je hormonen zijn uit balans!).

Door anders te gaan sporten heb je meer resultaat.

Wat doe jij voor sport?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!