De bobbeltjes en putjes in mijn huid wat kan ik er mee?


Herken je die vervellende putjes en bobbeltjes op je benen, billen en/of armen? Je vindt het op zijn zachts gezegd ontsierend. Je heb diverse middeltjes geprobeerd. Het schijnt niet te helpen. Wat kan je er zelf aan doen? Wil je meer weten lees dan verder!

Wat is Cellulite

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd en is een veranderende toestand van het onderhuidse bindweefsel waardoor putjes in de huid ontstaat. Het ontstaat vooral op de benen en billen, maar het kan ook op andere plekken voorkomen. Cellulite komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat zij een andere opbouw van bindweefsel hebben onder invloed van genen en hormonen. Vaak als het gaat over cellulite wordt het verkeerde woord gebruikt, namelijk cellulitis. Cellulitis is een onderhuidse bacteriële infectie en dat is heel wat anders dan cellulite waar dit artikel over gaat.

 Symptomen

 • Hobbelige huid op de heupen, dijbenen en billen en soms op de onder­buik of bovenarmen (kuiltjes en deukjes).
 • Zichtbare vetophopingen. Hier zijn meerdere gradaties te onderscheiden van zichtbaar bij inknijpen van de huid tot altijd zichtbaar.
 • Plekken waar cellulite zit voelen koud aan door een verslechterde bloedcirculatie.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken en invloeden waardoor cellulite kan ontstaan en/of verergeren.

1. Genetische aanleg, hier ga ik in deze blog niet op in, daar ik hierover niet genoeg kennis over heb.

2. Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam (laaggradige ontstekingen)

Dit ontstaat vaak door overgewicht en een ongezonde leefstijl met veel stress, weinig beweging en training, een te hoge calorie- en suikerinname, verteringsproblemen (lekkende darm) en hoge inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde. Daarnaast is roken een sterke versterker. Het Hormoonfactor programma heeft als doel de ontstekingsactiviteit in het lichaam zo laag mogelijk te krijgen. Een disbalans omega 6:3 speelt hier ook een rol in.

3. Inactief leven

Een lage hoeveelheid spiermassa en een slechte doorbloeding maakt de kans op het ontstaan van cellulite groter.

4. Veroudering

Bij het ouder worden wordt het bindweefsel zwakker en de kans op cellulite groter.

5. Hormonale beïnvloeding

Een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron kan cellulite verergeren. Ook een daling van het groeihormoon bij het ouder worden zal de bindweefselstructuur ongunstig beïnvloeden.

Oorzaken van een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron:

 • Te hoog vetpercentage, waarbij testosteron in het vetweefsel met hulp van het enzym aromatase omgezet wordt in oestrogeen. 
 • Binnenkrijgen van xeno-oestrogenen (chemische oestrogeenachtige stoffen) uit plastics, pesticiden en chemicaliën uit voeding, cosmetica, parfums en de omgeving. 
 • Ook belasting van de lever heeft invloed, want oestrogeen wordt door de lever uit het bloed gehaald en als er nog giftigere stoffen zoals alcohol in omloop zijn zal de lever hier voorrang aan geven. In dat geval blijft er dus meer oestrogeen in het bloed. 
 • Stress en overtraining verlagen het testosteron. 
 • Inactiviteit verlaagt het testosteron en maakt de spieren en huid slapper.
 • Slecht slapen. Tijdens de slaap is er een piek in het testosteron niveau. 
 • Medische oorzaken en medicijngebruik waardoor testosteron daalt en/of oestrogeen stijgt.
 • Zoethout in thee en drop verlagen het testosteron. 
 • Anticonceptiepil. Deze verlaagt de hoeveelheid vrij testosteron. 
 • Genetische aanleg. De een heeft van nature meer testosteron dan de ander.

Reguliere artsen beschouwen cellulite als een cosmetisch probleem. Er zijn geen reguliere geneesmiddelen tegen cellulite.

Behandeling

Een duurzame behandeling is moeilijk in te zetten als er zo weinig be­kend is over de oorzaken. Wat we wel weten is dat hormonen invloed op cellulite hebben. Het komt immers vooral voor bij vrouwen, of bij mannen met een zeer laag testosteron-niveau. De anticonceptiepil kan celluli­te verergeren.

1. Voeding


Wanneer je gaat afvallen:

 • In het begin lijkt het de cellulite te verergeren, maar op de lange termijn zal het juist minder kunnen worden door oestrogeenverlaging.
 • Probeer zo min mogelijk xeno-oestrogenen binnen te krijgen. Door biologisch te eten (biologische bestrijdingsmiddelen zijn geen xeno-oestrogenen), zoveel mogelijk voor (vette) vloeistoffen in glas te kiezen in plaats van plastic en werk met natuurlijke cosmetica en parfums kan de blootstelling verminderd worden.
 • Drink geen alcohol en eet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk om de lever te ontlasten en een goede ontgifting mogelijk te maken.
 • Neem zo min mogelijk drop en zoethout bevattende producten.
 • Eet voeding die rijk is aan polyfenolen. Dit zijn stoffen in planten die als een antioxidant werken. Voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen zijn bijvoorbeeld blauwe en rode vruchten, groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten.

2. Sporten

 • Train als een bodybuilder. Het lijkt misschien iets voor mannen, maar de meest effectieve training om cellulite te verminderen is het doen van krachtoefeningen. Hiermee stimuleer je de aanmaak van testosteron en verstevig je de spieren op de juiste plaatsen. Focus hierbij op de grootste spiergroepen voor een sterk hormonaal effect: benen, rug, borst.

3. Stress beperken

 • Verlaag je stress niveau. Chronische stress kan de aanmaak van testosteron verminderen en laaggradige ontstekingen in het lichaam verergeren.
 • Zorg voor genoeg slaap. Tijdens de slaap is er een piek in testosteron en ook het slaaphormoon melatonine is een antioxidant die de laaggradige ontsteking in het lichaam kan verlagen. 

Er zijn allerlei anti-cellulite behandelingen op de markt die pretenderen symptomen te kunnen verminderen zoals cellulite cups, rollers, crèmes, cryotherapie en andere methoden. De ervaringen zijn wisselend en ook afhankelijk van de ernst van de cellulite. Begin met het aanpassen wat je zelf kunt doen.

Wat kan jij toepassen om cellulite te verbeteren?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!