Lipoedeem en warm weer

Lipoedeem en warmte

Lipoedeem en warm weer…

De zomer lijkt echt begonnen te zijn. Vandaag loopt het kwik hoog op. Het is een gegeven dat vrouwen met lipoedeem meer last hebben van lipoedeem in de zomer. Wat is nu wel of niet goed om te doen zodat je zo goed mogelijk door deze warme dagen komt?

Pffff zo warm…

Je herkend het waarschijnlijk wel zodra je hoort dat het echt warm gaat worden. Je hebt al zo iets van nee he, hoe kom ik deze dagen door. Ik ben al zo moe en dan raak ik nog vermoeider en dan nog het dragen van mijn kousen. Je begint al te zuchten bij de gedachte alleen al.


Als eerste is het dan de kunst te accepteren dat het nu eenmaal zo is. Je verandert er namelijk niets aan. Dat scheelt al voor je lichaam waardoor het minder stress aanmaakt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het blijft belangrijk om je kousen zo lang mogelijk te blijven dragen en alleen uit te doen als het echt niet meer gaat. De compressie ervoor zorgt dat het volume van je armen en/of benen minder snel toeneemt.


Hier onder nog een aantal praktische tips:

  • Gun je lichaam meer rust, doe alleen het hoog nodige. Moeten bijvoorbeeld de ramen perse nu gezeemd worden, of de zolder stofzuigen waar het nu het warmst is? Ik denk het niet…
  • Het is misschien een inkoppertje maar zoek zoveel mogelijk de schaduw op
  • Trek linnen of katoenen kleding aan dit is een stuk luchtiger dan synthetische kleding
  • Ga niet intensief sporten, zeker niet buiten! Blijf wel in beweging door af en toe je voet naar beneden te drukken en je voet te strekken en zo ook je armen te buigen en te strekken. Dit is een goede oefening om lymfvaten zo goed mogelijk hun werk te laten doen, dit kan je overal toepassen en kost weinig inspanning.
  • Met de voeten in een badje met koud water (eventueel met de kousen aan). Is dit niet mogelijk maak dan regel matig de kousen vochtig met een spuitflesje zodat het warmte onttrekt.
  • Natte koele handdoek in je nek, beter niet ijskoud want dan kan de overgang te groot zijn. Je kunt dan niet lekker worden.
  • Hoe graag je ook af wilt koelen ga niet onder een steenkoude douche staan want dat maakt het niet makkelijker om af te koelen, daar de bloedvaten samen knijpen en je je warmte nog minder makkelijk af kunt voeren.
  • Maak regelmatig de polsen nat met koud water. Zorg dat het zo koel mogelijk blijft in huis en dat geldt zeker voor je slaapkamer, waardoor de kans groter is dat je kunt slapen.
  • Veel drinken, want je verliest meer vocht met warm weer. Blijf ook eten, koude gerechten werken vaak het beste.
  • Plan een extra sessie in bij je huidtherapeute om het drukkende gevoel in je benen te verminderen.

Al met al is het aller belangrijkste te luisteren naar wat je lichaam aan geeft. Verder vooral genieten van de zon en de gratis vitamine D!

Wat werkt voor jou het beste?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!