Schaam jij je voor je lipoedeem?

 

Schaam jij je voor je lipoedeem?

Schaamte, we hebben er allemaal wel eens last van, maar is er daad werkelijk iets om voor te schamen. Het zit ons alleen maar in de weg. Is schaamte niet iets wat we zelf creëren? En wat als je Lipoedeem hebt, moet je je dan schamen?

NEE!

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een verkeerde vetstapeling in het lichaam. Bij Lipoedeem wordt er meer vet opgeslagen op benen, heupen, armen en soms de buik. Waardoor het desbetreffende lichaamsdeel uit proportie raakt.

 

Schaamte

Ik kan me nog herinneren dat ik me schaamde voor mijn lichaam. Schaamde me voor de kleding die ik droeg, zo wijd mogelijk zodat ik me er in kon verstoppen, voor hoe ik liep, bij de fitness omdat ik niet mee kon met de groep. De schaamte dat ik niet af kon vallen, ieder dieet heb ik gedaan. Lig het dan aan mij?

Diagnose

Eer ik de diagnose Lipoedeem kreeg was ik 2 jaar verder. Aan één kant blij met de diagnose mijn klachten hebben een naam en het ligt niet aan mij! En aan de andere kant wat nu!  Ik las alles wat er te vinden was over Lipoedeem. Ieder dieet heb ik geprobeerd, vrolijk werd ik er niet van.

Pijn

Langzaam maar zeker werd de pijn erger. De blauwe plekken als ik me stootte, aanrakingspijn, pijn bij het lopen, de pijn van het niet de kleding kunnen kopen die ik graag wilde, de pijn van zo je best doen en niet het resultaat krijgen waar je naar verlangd. Namelijk een lichaam wat in proporties is. Eigenlijk had 24/7 pijn.

Zo heb ik jaren geleefd, met schaamte, pijn en angst. En toch wilde ik me aan iedereen bewijzen. Ik bleef maar door gaan. Tot mijn lichaam niet meer kon. Therapie en
trainingen hebben mij geleerd mezelf te accepteren en om te gaan met de Lipoedeem. En dat schepte ruimte om de mensen tegen te komen die mij konden helpen om het
lichaam te krijgen waar ik zo naar verlangde.

Waar loop jij tegen aan?

 

Meer lezen klik hier

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!