Schaamte, we hebben er allemaal wel eens last van, maar is er daad werkelijk iets om voor te schamen. Het zit ons alleen maar in de weg. Is schaamte niet iets wat we zelf creëren? En wat als je Lipoedeem hebt, moet je je dan schamen? NEE!

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een verkeerde vet stapeling in het lichaam. Bij Lipoedeem wordt er meer vet opgeslagen op benen, heupen, armen en soms de buik. Waardoor het desbetreffende lichaamsdeel uit proportie raakt.

Schaamte
Ik kan me nog herinneren dat ik me schaamde voor mijn lichaam. Schaamde me voor de kleding die ik droeg, zo wijd mogelijk zodat ik me er in kon verstoppen, voor hoe ik liep, bij de fitness omdat ik niet mee kon met de groep. De schaamte dat ik niet af kon vallen, ieder dieet heb ik gedaan. Lig het dan aan mij?
Diagnose
Eer ik de diagnose Lipoedeem kreeg was ik 2 jaar verder. Aan één kant blij met de diagnose mijn klachten hebben een naam en het ligt niet aan mij! En aan de andere kant wat nu!  Ik las alles wat er te vinden was over Lipoedeem. Ieder dieet heb ik geprobeerd, vrolijk werd ik er niet van.
Pijn
Langzaam maar zeker werd de pijn erger. De blauwe plekken als ik me stootte, aanrakingspijn, pijn bij het lopen, de pijn van het niet de kleding kunnen kopen die ik graag wilde, de pijn van zo je best doen en niet het resultaat krijgen waar je naar verlangd. Namelijk een lichaam wat in proporties is. Eigenlijk had 24/7 pijn.
Licht in de tunnel
Zo heb ik jaren geleefd, met schaamte, pijn en angst. En toch wilde ik me aan iedereen bewijzen. Ik bleef maar door gaan. Tot mijn lichaam niet meer kon. Therapie en trainingen hebben mij geleerd mezelf te accepteren en om te gaan met de Lipoedeem. En dat schepte ruimte de mensen tegen te komen die mij  konden helpen om het lichaam te krijgen waar ik zo naar verlangde.
Waar loop jij tegen aan, vertel het mij in een reactie onder dit bericht.