Geniet gezond: 20 tips voor feestelijke eetgewoonten die je energieniveau hoog houden


Voor velen staat de decembermaand synoniem aan gezellige familiemomenten en verrukkelijk eten. Maar voor sommigen, zoals mensen met lipoedeem, kan dit seizoen uitdagender zijn. Lipoedeem, een aandoening die gevoeligheid voor suikers en koolhydraten kan vergroten, vraagt om extra aandacht voor gezonde eetgewoonten tijdens de feestdagen.

Ontdek hoe onze 20 slimme tips voor feestelijke eetgewoonte die je energieniveau hoog houden. Ze zijn niet alleen voor algemeen welzijn relevant, maar kunnen ook specifiek helpen voor mensen met lipoedeem. Door het vermijden van toegevoegde suikers en te focussen op eiwitten en gezonde vetten, bieden we handvatten om tijdens de feestdagen te genieten zonder de gezondheid uit het oog te verliezen. Benieuwd hoe deze tips jou kunnen helpen, lees dan snel verder.


  1. Start je dag goed: Begin je dag met eiwitten en vetten. Denk aan eiergerechten met groenten of een vullende smoothie met avocado en eiwitpoeder.
  2. Vermijd toegevoegde suikers: Weg met toegevoegde suikers en zoete light-producten. Die kunstmatige zoetstoffen brengen je alleen maar in de verleiding.
  3. Let op zoete dranken: Frisdranken, vruchtensappen – ze vallen allemaal in de categorie vloeibaar snoepgoed. Beperk deze verleidingen.
  4. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water, vooral na een ‘zoete aanval’. Het kan helpen om volgende verleidingen te weerstaan.
  5. Zoek een buddy: Samen gezond blijven is makkelijker. Vind een vriend(in) en steun elkaar deze maand.
  6. Probeer zwarte koffie en thee: Maak de switch naar zwarte koffie en thee zonder suiker. Het is even wennen, maar de omschakeling loont.
  7. Ontdek bulletproof koffie of thee: Vetten geven langdurige energie. Probeer eens koffie of thee met een klontje kokosolie voor verzadiging.
  8. Gezonde vetten als brandstof: Hou noten, eieren of avocado bij de hand voor een energieboost zonder suiker.
  9. Kruiden voor smaak: Gebruik kruiden zoals kaneel of gember voor natuurlijke smaak zonder toegevoegde zoetigheid.
  10. Prioriteit: slaap! Een goede nachtrust voorkomt dat je meer wilt eten dan nodig is. Verwen jezelf met vroeg naar bed gaan en een rustige avondroutine.
  11. Chocolade, puur genieten: Bouw langzaam op naar puurdere chocoladevarianten voor een minder zoete smaak.
  12. Herken verborgen suikers: Let op de vele namen voor suikers in bewerkte voeding en vermijd deze zoveel mogelijk.
  13. Terug naar zelf koken: Zelfgemaakte maaltijden helpen om verborgen suikers te vermijden.
  14. Minder in huis halen: Weersta de verleiding van grote voorraden. Geniet liever bewust van gezonde traktaties.
  15. Luister naar je emoties: Soms staat een eetbui voor andere behoeften. Vind alternatieven die je écht een goed gevoel geven.
  16. Geniet van fruit, met mate: Natuurlijke suikers zijn beter, maar ook hier geldt: niet te veel.
  17. Groenten, jouw vriend: Rauwe groenten zijn vrijwel onbeperkt. Serveer ze royaal en geniet ervan.
  18. Maaltijden overslaan? Geen goed idee: Als suikerverbrander is het overslaan van maaltijden een uitnodiging voor snaaien later op de dag.
  19. Voed jezelf goed: Honger kan voortkomen uit een gebrek aan voedingsstoffen. Geef je lichaam wat het écht nodig heeft.
  20. Focus op jezelf nu goed voelen: Geniet van het heden en zoek geluk in kleine dingen. Hierdoor heb je minder behoefte aan zoetigheid.


10. Zorg voor voldoende nachtrust

Het is algemeen bekend dat wanneer je te weinig slaapt, je overdag gaat lopen ‘snaaien’ van snelle energieboosters: meestal zoetigheid. Mijn advies voor de maand december, wanneer je kastjes allerlei lekkere, maar minder gezonde dingen bevatten, is dan ook om te zorgen voor een goede nachtrust. Laat de televisie uit, neem een lekkere douche of bad en duik regelmatig vroeg je bed in. Het helpt echt!

11. Eet chocola zo puur mogelijk

Ook dit is een kwestie van wennen aan de smaak. Vroeger vond ik alleen melkchocola lekker, nu vind ik het veel te zoet. Echt, je smaakpapillen zullen je helpen bij het afbouwen van zoetigheid! Als je behoefte hebt aan chocola, eet het dan zo puur mogelijk, wat jij nog lekker vindt. Bouw het langzaam op. Er wat ongebrande noten bij eten is nog gezonder.

12. Weet dat er meer dan 50 benamingen zijn voor zoetigheid

Aangezien de voedingsindustrie weet dat we minder suiker willen eten, geven ze het gewoon andere namen, ook al gebruiken ze het nog steeds in hun producten. Er zijn inmiddels wel 50 benamingen voor allerlei vormen van zoetigheid. Wees je hiervan bewust als je bewerkte voeding koopt. Vormen van suikers worden toegevoegd aan zo’n 80% van de bewerkte voeding in de schappen, van saladedressings tot spinazie à la crème.

13. Kook weer lekker zelf

Het eten van bewerkte producten helpt daarom niet mee als je wilt afkicken van zoetigheid. Niemand eet een suikerpot leeg; het gaat om de verborgen suikers in allerlei producten en niet alleen in koek en snoepgoed. Daarom is mijn advies om zo min mogelijk bewerkte voeding te gebruiken en zelf te koken. Voorgesneden groenten en producten uit de diepvries kunnen je hierbij het werk nog steeds makkelijker maken.

14. Haal niet te veel in huis

Het kan verleidelijk zijn om grotere verpakkingen of aanbiedingen in huis te halen. Vaak halen we meer in huis dan nodig is. Probeer deze verleiding te weerstaan. Als je een bonbon wilt serveren bij de koffie en je verwacht 10 gasten heb je geen doos van 30 bonbons nodig. Die doos ligt straks achter in de kast steeds naar jou te knipogen om te kijken of ze je kan verleiden. Verwen je dierbare gasten liever met gezond eten en beperk de zoete verleidingen.

15. Wat vertellen je emoties je?

Vaak is ‘snaaien’ een teken dat je iets anders nodig hebt. Heb je het gevoel je ‘moet’ eten, voel dan eens wat het is dat je werkelijk nodig hebt. Een knuffel? Een arm om je heen met wat lieve woordjes? Rust en ruimte? Slaap? Buitenlucht? Troost? Gezelligheid? Lachen? Kijk eens of je deze behoefte op een andere manier in kunt vullen dan met die doos bonbons of zak chips. Bel een vriendin, maak een afspraak voor iets leuks, loop er even uit, bekijk een komische film of duik lekker je bed in. Vertroetel jezelf als niemand anders het doet, maar doe het met iets waar je ook later op de dag nog blij mee bent.

16. Eet fruit, maar niet te veel

Bananen, mango’s, ananas, zoete appels, kiwi’s, sinaasappels, mandarijnen, rijpe peren: het is allemaal heerlijk, maar eet het niet te veel. Dit is het snoepgoed dat de natuur ons geeft. Absoluut gezonder dan koeken en snoep, maar ga je ook hieraan niet te buiten. Vooral niet als je probeert af te kicken van zoetigheid. Voor je lichaam is dit toch een vorm van suiker.

17. Ga je te buiten aan (rauwe) groenten

Als er iets is wat je (bijna) ongelimiteerd kan eten dan is het (rauwe) groenten. Serveer bij iedere maaltijd een salade en eet hier volop van. Vraag in restaurants ongegeneerd om extra groente of rauwkost en neem je allerlekkerste olijfolie mee in een klein flesje om hieroverheen te gieten. Leer zelf mayonaise of een Hollandaise saus maken (zie het recept in mijn boek Eet meer Energie) en serveer dit royaal over allerlei groenten. Gebruik je oven om groenten te garen, eenvoudiger kan het bijna niet.

18. Sla geen maaltijden over

Als je nog moeite hebt om zoetigheid te weerstaan is de kans groot dat je een suikerverbrander bent. Dit betekent dat je lichaam grotendeels zijn energie haalt uit glucose. Vetverbranders kunnen hun energie ook uit vetten halen (ook uit hun eigen vetcellen). Sla geen maaltijd over. Het is verleidelijk de lunch over te slaan als je weet dat er een uitgebreid diner op je wacht, maar de kans is te groot dat je om 4 uur de aanval inzet op de koelkast of koekjestrommel.

19. Voed jezelf goed

Wist je dat als je lichaam te weinig voedingsstoffen bevat, je hiervan hongerig kunt worden? Als je lichaam signaleert dat er te weinig voedingsstoffen in je bloed zitten krijg je het signaal dat je honger hebt. Je lichaam wil dan dat je wat gezonds gaat eten, geen restjes pizza of kerstkransjes. Eetbuien kunnen ongemerkt voortkomen uit gebrek aan voedingsstoffen. Voed jezelf dus goed. Met gezonde voeding die je in je mond stopt, maar ook met andere gezonde voeding zoals beweging, buitenlucht, sauna, knuffelen, lachen enzovoort.

20. Focus op jezelf nu goed voelen

Alles wat we voor onszelf willen, wensen we omdat we denken dat het ons een goed gevoel zal gaan geven. Vergeet de toekomst, je hebt alleen het nu. Focus op het nu en zorg dat je je op zoveel mogelijk momenten goed voelt. Geniet van je zachte bed, een bos bloemen, een mooi gesprek, het kijken naar je kleinkinderen. Geniet van alles wat jou een goed gevoel geeft. Dan heb je al die zoetigheid steeds minder nodig. (alhoewel het verleidelijk blijft, ik weet er alles van!)

Aan welke tip ben jij toe?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!