Lipalgie syndroom of lipoedeem: De symptomen

Een plaatje van benen en armen met lipoedeem.

In overweging nemend dat de naam ‘Lipoedeem’ niet volledig de aard van de aandoening weerspiegelt, wordt de naam veranderd om een nauwkeuriger beeld te geven van de symptomen en kenmerken van deze aandoening.

Een foto van mezelf waarin het lipalgie syndroom beter bekend als lipoedeem duidelijk ziet.

Wat is lipalgie syndroom:

Het lipalgie syndroom, voorheen bekend als lipoedeem, is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verstoorde aanmaak van vetweefsel en een verminderde afvoer van vocht via de lymfvaten. Hoewel er geen sprake is van oedeem (vochtophoping), veroorzaakt deze aandoening toch aanzienlijke pijn als gevolg van een laaggradige ontsteking.

Oorzaken en risico factoren:

De exacte oorzaken van het lipalgie syndroom zijn nog niet volledig begrepen, maar er wordt verondersteld dat een laaggradige ontsteking, vaak onopgemerkt vanwege de geringe symptomen, een sleutelrol speelt. Stress, zowel mentaal als fysiek, wordt beschouwd als een belangrijke trigger voor deze ontstekingsreacties. Hoewel de aandoening zich hoofdzakelijk bij vrouwen voordoet, zijn erfelijke factoren en hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit of na zwangerschap, ook van invloed.

Symptomen armen en benen zowel in- als uitwendig.

Symptomen van het lipalgie syndroom:

Het is cruciaal om het lipalgie syndroom in een vroeg stadium te herkennen om verergering en complicaties te voorkomen. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Een zwaar gevoel in de benen
  • Pijn en zwelling in de benen
  • Cellulitis (sinaasappelhuid)
  • Gemakkelijk blauwe plekken krijgen
  • Loopproblemen als gevolg van wrijving tussen de huidoppervlakken en gewrichtsproblemen, met name in de knieën
  • Een opvallend kenmerk is het verschil in kledingmaat tussen het onder- en bovenlichaam. Die kunnen namelijk wel twee tot drie maten groter kunnen zijn.


4 stadia van lipoedeem

Het lipalgie syndroom kent verschillende stadia, variërend van een zachte huid tot een hobbelig of knobbelig uiterlijk, vaak in combinatie met misvormingen van de benen.

Zelfmanagement en behandeling

Het verminderen van lichamelijke en fysieke stress is cruciaal bij de aanpak van het lipalgie syndroom. Verbeteringen in levensstijl, zoals het vermijden van bewerkt voedsel en regelmatig bewegen/sporten, kunnen vaak directe verlichting bieden. Het doen van diepe ademhalingsoefeningen kan je meer ontspanning geven.
Het regelmatig borstelen van je huid en het bezoeken van een huidtherapeute is zeker aan te raden. Samen kan je kijken of het verstandig is om steunkousen te gaan dragen.

De schijf van 5 volgens de Hormoonfactor

Waar moet ik beginnen

Als je niet weet waar te beginnen met het verbeteren van jouw levensstijl of als u begeleiding nodig heeft bij het aanpakken van het lipalgie syndroom, kan het hormoonfactorprogramma een goede optie zijn. Spreek me gerust aan. Wil je gelijk aan de slag? Maak hier een afspraak.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lipoedeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!