Bij lipoedeem blijkt er regelmatig sprake te zijn van een minder sterk bewegingsapparaat. De spierkracht blijkt 30% minder te zijn bij vrouwen met lipoedeem. Ook het ondersteunende bindweefsel is slapper. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor een juiste of optimale houding.
Wat is het verschil tussen beweging sporten en training
Onder bewegen verstaan we lichte lichamelijke activiteit. Dagelijkse beweging is alle lichamelijke inspanning: lopen, fietsen en zwemmen maar ook tuinieren, huishouden, klussen, enz.
Deze lichaamsbeweging vindt plaats door de gehele dag heen zowel in de vrije tijd als ook tijdens werk. Neem bijvoorbeeld eens de trap in plaats van de lift. Deze activiteiten laten de hartslag enigszins stijgen.
Sporten is een lichamelijke activiteit waarbij er een grotere inspanning gevraagd wordt. Het vraagt meer inspanning waardoor je gaat zweten. De grens tussen bewegen en sporten kan bij mensen onderling enorm verschillen. Zo kan het zijn dat een persoon al bij de minste inspanning al enorm gaat zweten. Voor die persoon valt deze lage inspanning al onder sport en niet onder bewegen. De hartslag gaat bij een sport activiteit flink omhoog.
Met krachttraining bouw je meer spierkracht op en wordt je bindweefsel sterker. De mogelijkheden hierin zijn divers: door oefeningen met het eigen lichaamsgewicht, dumbells, kettlebell, weerstandsbanden, maar ook fitnessapparaten kun je gebruiken. Thuis kan je ook prima aan krachttraining doen met oefeningen zoals push-ups, squats en lunches. Ga nooit als beginnende sporter trainen, bouw dit langzaam op. Om blessures te voorkomen.
Welke sporten bij lipoedeem?
Op de eerste plaats ga iets doen wat je leuk vindt anders houd je het niet vol. In welk stadium je ook zit, je kunt altijd wat doen. Alles wat je aan beweging en sporten doet, is goed voor je lichaam. Belangrijk bij lipoedeem is dat je niet over je grenzen heen gaat. Wanneer je gesport hebt moet je na maximaal 24 tot 36 uur volledig hersteld zijn. Ga je telkens over jouw grens heen dan krijg je blessures. Het is dus zaak dat je zelf aanvoelt wat jouw lichaam aan kan.
Ook is belangrijk te sporten met je compressie kousen aan, omdat de kousen de spieren en het lymfestelsel ondersteunen. Sporten die je goed kunt doen bij lipoedeem zijn:
- Watersporten
- Bellicon(trampoline met elastieken)
- Aerobics
- Nordic Walking
- Fitness
Wat geeft beweging sporten en/of training jou?
Regelmatig (2 a 3 keer per week) sporten heeft een positief effect op het lipoedeem en zal de klachten doen afnemen. Steunkousen of bandages kunnen hierbij helpen. Het verbetert de doorstroming van het bloed. Bij beweging maakt het lichaam al neurotransmitters aan die stress reduceren.
Tijdens het sporten komt er serotonine vrij. Dit heet ook wel het geluk hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je beter voelt. Je kunt daardoor meer aan en dat heeft effect op je hele leven.
Wat vind jij leuk om te doen?
Egym!!
Heerlijk op fitness apparaten waar je (bijna) niet hoeft na te denken. Extra ontstress factor. Tevens stel je de apparaten naar eigen kracht in waardoor je het naar eigen inzicht verlichten of zwaarder maken.
Ik vind het heerlijk.
Kan ik me helemaal voor stellen Karin! Vooral belangrijk dat je niet te zwaar traint doer goed naar je lichaam te luisteren.