Deze blog is niet door mij zelf geschreven maar door Ralph Moorman van de hormoonfactor. Doordat ik veel vragen krijg over intermitting fasting heb ik deze blog op mijn website gezet. Ik wil er een kanttekening bij zetten dat deze methode niet voor iedereen geschikt is.
Intermittent fasting of afwisselend vasten is een methode waarbij met regelmaat vasten onderdeel is van het voedingspatroon en de leefstijl. Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting. Zo kun je een deel van de dag vasten, om de dag vasten, of periodiek vasten zoals 5 om 2 (5 dagen eten, 2 dagen vasten).
Hoe werkt intermittent fasting?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor periodiek vasten kiezen. Zo kan het een manier zijn om af te vallen, omdat de kans groot is dat je gemiddelde calorie inname op de korte termijn omlaag gaat. Of dit op de lange termijn ook zo is en of er een jojo-effect is, hangt natuurlijk af van de persoon, de motivatie van de persoon en of dit naadloos binnen zijn of haar leven past of gaat passen. Daarnaast is er ook wat voor te zeggen om de vertering, immuunsysteem en stofwisseling af en toe wat rust te geven door even niet te eten.
Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?
- De calorie-inname wordt er vaak lager van waardoor je kunt afvallen (op de kortere termijn).
- De vertering krijgt rust en dat kan een voordeel zijn wanneer er veel klachten op dit gebied zijn.
- De bloedsuiker wordt minder vaak verstoord. Wanneer je last heb van bloedsuikerschommelingen en insulineresistent bent, kan dit voordelen bieden.
- Het immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd en dit kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen. Dit is te zien aan een verlaagde ontstekingsactiviteit en een beter cholesterol profiel (LDL vs HDL). Ieder eetmoment moet het immuunsysteem paraat staan en zeker wanneer je deze voeding niet optimaal verteert en verdraagt.
- Vasten kan het groeihormoon verhogen.
Wat zijn de nadelen van intermittent fasting?
- Niet iedereen houdt langere periodes niet eten vol in een obesogene wereld vol verleiding. Soms leidt het zelfs tot compensatiegedrag (met ongezonde voedingskeuzes) en een hogere calorie inname. Ook zal de sociale druk soms lastig zijn om te pareren wanneer je weer eens moet uitleggen waarom je niet gezellig mee-eet.
- Niet iedereen kan goed sporten op een lege maag. Dit hangt er ook vanaf welke sport je doet. Je kunt hier overigens je timing van eetmomenten aan aanpassen wanneer je hier last van hebt.
- Bij bijnieruitputting is de kans op lage bloedsuikers en een lusteloos gevoel verhoogd wanneer je aan intermittent fasting doet. Cortisol is tenslotte een van hormonen die de bloedsuiker op peil moet houden en na chronische stress (burnout) is dit systeem soms suboptimaal. Bij sommige mensen gaat dit over na een aantal dagen en bij anderen niet.
- Het is niet altijd geschikt wanneer je medicijnen gebruikt en bij bepaalde ziektes. Ook is het voor vrouwen bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode een afrader.