Is haver(mout)gezond?

Mijn lievelingsontbijt is havermoutpap, een bekend ontbijt bij heel veel mensen. Het is lekker en gezond. Wat maakt havermout nu zo gezond?

Hoe wordt havermout gemaakt?

Havermout wordt gemaakt van haverkorrels die geknipt en geplet worden. Wanneer zij alleen geplet zijn heten het havervlokken. Bij allebei wordt de hele haverkorrel gebruikt en is het dus een volkoren product.

Wat maakt havermout gezond?

  • Lager LDL- en totaal cholesterolniveau
  • Lager bloedsuikergehalte en minder insulineafgifte
  • Meer gevoel van verzadiging
  • Meer bacteriegroei van de goede soorten in het spijsverteringsstelsel
  • Het aanwezige eiwit in haver is erg goed verteerbaar en bezit essentiële aminozuren* en veel voedingsstoffen
  • Haver is glutenvrij

De voedingsvezels in havermout zorgen niet alleen voor een lager cholesterolgehalte in het bloed, goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority), de havermout zorgt ook voor een langzamere en betere vertering van het voedsel. Het voorkomt lekkere trek, eetbuien en energiedips. Dit is van van belang voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Dit alles is belangrijk voor een gezonder gewicht en een betere hormonale balans.

Vezels die rijkelijk in havermout zitten zijn goed voor je darmen omdat ze bijdragen aan een gezonde darmflora, wat een goede stoelgang bevordert. Ze geven je langer een gevoel van verzadiging.

*Dit zijn aminozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt maar wel nodig heeft. Zo zorg je er voor dat je minder makkelijk een tekort op loopt. De essentiële aminozuren zijn onder andere nodig voor verschillende lichaamsweefsels, voor de verbetering van de maagzuurafscheiding en ze zijn betrokken bij veel metabolische processen in het lichaam. Deze aminozuren spelen ook een belangrijke rol bij de aanmaak van rode- en witte bloedlichaampjes.

Voedingsstoffen

Niet onbelangrijk om te noemen is dat havermout een flinke dosis voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen bevat. Vooral B vitaminen (belangrijk voor o.a. de energie) en de mineralen ijzer, zink en magnesium, om er een paar te noemen. Het heeft een antioxiderende werking en ook een ontstekingsremmende werking.

Haver is glutenvrij, het kan echter wel besmet zijn met gluten omdat ze verwerkt zijn in een omgeving waar producten met gluten verwerkt worden. Dat maakt het voor mensen met coeliakie niet geschikt. Veel mensen ervaren minder darmklachten als zij glutenrijke voedingsmiddelen gaan schrappen of verminderen. Dit zorgt er voor dat zij zich prettiger voelen.

Havermout een veelzijdig product

Met havermout kan je alle kanten uit. Niet alleen de bekende havermoutpap maar bijvoorbeeld ook haverpannenkoeken of overnight oats. Of heel simpel een schaaltje yoghurt met havermoutvlokken. Het afwisselen met andere producten zoals haverzemelen, havervlokken of -korrels is goed om te doen zo profiteer je van alle goede stoffen.

Kan je dan onbeperkt havermout eten?

Er zitten wel veel koolhydraten in havermout. (62 gram per 100 gram). Voor een koolhydraat arme levensstijl is dat tamelijk veel. Ook als je een normaal bewegingspatroon hebt en je een aantal keer in de week traint. Als je daarentegen een duursporter bent heb je die koolhydraten nodig. Daarentegen zit er weinig suiker in en dat is mooi meegenomen, zeker wanneer je af wilt vallen.

Mijn advies is:

Haverproducten zoals havermout heeft zeker gezondheidsvoordelen, wissel echter regelmatig af met een ander ontbijt zodat je van het één niet te veel krijgt en van het ander niet te weinig, want ieder voedingsmiddel heeft slechte en goede eigenschappen.

Tip:

Laat de instant en kant en klare varianten staan, daar zitten veel toevoegingen in zoals bijvoorbeeld suiker.

Wat is jouw lievelingsontbijt?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Kopieren niet toegestaan!